Blog

Thuis aan de slag

Vaak wordt er aan mij gevraagd hoe ik dat doe, dat thuiswerken. Ik leg dan het één en ander uit. Maar nu kwam laatst een goede vriend van mij weer met die vraag. Hij kreeg vanuit zijn werk de mogelijkheid om twee dagen in de week thuis te werken. Maar had geen idee waar hij rekening mee moest houden wanneer hij thuis ging werken. Eerlijk gezegd, was hij bang dat hij niks gedaan zou krijgen maar het was ook een goede mogelijkheid om klantenbezoeken in te plannen en dergelijke dingen te doen. Dus ik dacht, laat ik een blog schrijven over mijn ideeën wat betreft thuiswerken.

Wat heb je nodig

Allereerst is het een goed idee om een aantal dingen in huis te halen wanneer je van plan bent (standaard) thuis te gaan werken. Op een kantoor heb je immers allerlei middelen tot je beschikking die je thuis misschien niet hebt. Kijk wat je op een dagelijkse basis nodig hebt en schaf de spullen aan. Heb je een printer nodig of andere kantoorartikelen? Dan is het handig om dit in huis te halen voordat je gaat beginnen met thuiswerken. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze.

Plan de werkdag

En om op dat gezegde door te gaan, wil ik het hebben over de planning. Wanneer je thuiswerkt is er geen basis of leidinggevende die over je schouder meekijkt met wat je allemaal aan het doen bent. Het is dan heel verleidelijk om, nu je toch thuis bent, allerlei andere dingen te gaan doen. Beetje huishoudelijk werk hier, een YouTube filmpje daar. Dat lijkt allemaal heel onschuldig maar het is funest voor je werkdag, want dat is deze dag nog steeds, een werkdag. Maar daarom een realistische planning en houd je daaraan. En hé, als je eerder klaar bent, ben je dus gewoon eerder vrij. Dat is het voordeel van thuiswerken, je zit niet vast aan bepaalde uren. Zolang je je werkzaamheden maar uitvoert.

Houd werk en privé gescheiden

Als laatste wil ik nog even kort benoemen dat het handig is om werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden wanneer je thuiswerkt. Heb je een kantoor thuis? Werk dan daar in plaats van aan de keukentafel of nog erger in bed. Zo kan je je nog steeds ontspannen in huis en link je niet alles aan je werk. Beperk het thuiswerken ook tot de dagen die daarvoor bedoeld zijn en ga niet ineens in het weekend (over)werken.

Op deze manier ga jij net zoveel van thuiswerken houden als ik, succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *